Cum alegi un supliment alimentar cu omega-3?

Oferta de Omega-3 este foarte diversă și mai ales abundentă. De exemplu, pe piața noastră sunt probabil peste 60 de suplimente alimentare cu Omega-3. Decizia de cumpărare este un proces subiectiv și unilateral, care trebuie respectat. Dar este important ca ea să fie făcută în cât mai bună cunoștință de cauză.

 

Un om mai bine informat este nu doar mai puternic, ci și mai sănătos.

Iată 4 informații de bază pe care consumatorul ar trebui să le aibă în vedere atunci când vrea să aleagă un astfel de supliment alimentar, așa încât să obțină cea mai bună variantă de produs pentru banii pe care îi va plăti. Așadar:

Omega-3 definește câteva substanțe din clasa acizilor grași esențiali. Termenul de “esențial” se referă la substanțe foarte necesare organismului nostru pentru buna sa funcționare și dezvoltare, substanțe pe care nu și le poate produce singur și pe care trebuie să le primească din exterior prin alimente și/sau suplimente alimentare.

Cei mai importanți acizi grași de tip omega-3 sunt acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA), pentru că ambii atât separat cât și împreună intră în diferite structuri și influențează direct o serie de procese biochimice în organism.

DHA se găsește din abundență în creier și în retină, având un rol foarte important în formarea, dezvoltarea și buna funcționare a creierului și ochilor.

Beneficii DHA și EPA

– Aportul suficient de DHA susține formarea și dezvoltarea sarcinii și în special a creierului fătului.
– DHA este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea creierului și ochilor la copiii mici și la adolescenți.

Foarte important: astfel de efecte se pot obține numai în condițiile unui aport zilnic de minim 250 mg DHA*.

DHA și EPA împreună:
– Influențează buna funcționare a inimii;
– Pot să reducă nivelul “grăsimilor rele” (lipoproteine de joasă densitate – sau LDL) și să crească nivelul “grăsimilor bune” (lipoproteine de înaltă densitate, sau HDL);
– Aportul suficient de DHA și EPA reduce riscul nașterilor înainte de termen.

Foarte important: pentru a influența buna funcționare a inimii, aportul zilnic minim necesar de DHA și EPA împreună trebuie să fie de minim 250 mg*.

EPA aduce beneficii în procesele antiinflamatorii la nivelul articulațiilor.

Foarte important: pentru a avea efecte antiinflamatorii aportul zilnic minim necesar de EPA este de 1-4 grame.

Concluzie: Trebuie să fie analizat cu atenție conținutul de omega-3 per capsulă al produsului înainte de a fi cumpărat, pentru că în unele cazuri va fi nevoie chiar și de 8 capsule pe zi pentru a acoperi acest necesar minim – ceea ce face foarte scump produsul, chiar dacă pe raft el costă doar 10 – 20 de lei.

*Conform Regulamentului UE nr 1169/2011

CUMPĂRĂ OMEGA-3 FORTE

30 capsule

CUMPĂRĂ OMEGA-3 FORTE

60 capsule

Tehnic dar foarte simplu de înțeles, producția uleiului de pește bogat în omega-3 se prezintă astfel: peștele este presat, așa încât rezultă un ulei brut (crud) care poate să conțină în jur de 20% – 25% omega-3, în forma lor naturală de trigliceride (TG).

 

Din acest ulei brut se extrag acizii grași cu ajutorul alcoolului etilic concentrat. Astfel, din trigliceride, se obțin esteri etilici (EE) ai acizilor grași de tip omega-3, proces numit transesterificare. EE sunt, desigur, o formă artificială de omega-3, obținută industrial.

 

Uleiul de pește astfel transformat este trimis la rafinare (distilare) pentru a fi purificat și separat de poluanți din mediu cum ar fi metalele grele ca plumbul sau mercurul.

 

Ceea ce rezultă este un ulei de pește purificat, în care acizii grași omega-3 reprezintă 30 – 35% și sunt prezenți ca esteri etilici (EE). Cei mai mulți producători se opresc în această fază, așa că foarte multe produse de pe piață conțin 30%-35% omega-3 sub formă de esteri etilici (EE). Este foarte important să vedeți ce fel de omega-3 conține produsul pe care doriți să-l cumpărați, pentru că EE sau TG nu sunt deloc același lucru.


Cei mai performanți producători de suplimente alimentare – uleiuri de pește bogate în omega-3 mai introduc o etapă în procesul de producție, prin care retransformă EE înapoi în forma naturală de trigliceride (TG), printr-un proces de reesterificare enzimatică – ceea ce presupune o tehnologie de mare finețe și care evident încarcă costurile de producție. Să reesterifici la stadiul de TG uleiul EE înseamnă costuri de producție mai mari cu 30% – 40%. De aceea majoritatea producătorilor de uleiuri de pește se opresc la esterii etilici ca produs finit.

 

 

Cum se comportă compușii omega-3 în tubul digestiv?

 

Foarte important:

 

În toate organismele vii (atât plante cât și animale), grăsimile se găsesc sub formă de trigliceride (TG). Doar aceste substanțe intră în metabolism și sunt folosite pentru funcționarea și dezvoltarea organismelor, doar în această formă organismul uman le recunoaște și le poate prelucra.

 

Atunci când compușii omega-3 ajung în tubul digestiv în forma naturală de trigliceride (TG) sunt recunoscuți și absorbiți rapid și integral în celulele din mucoasa intestinului subțire, ajung în sânge și apoi sunt transportați în tot organismul și folosiți acolo unde este nevoie.

 

Când compușii omega-3 sunt introduși în tubul digestiv ca esteri etilici (EE), în primul rând sunt absorbiți cu randament slab, între 20 și 40%. În al doilea rând, ceea ce se absoarbe ca EE este trimis mai întâi în ficat, unde este eliminat alcoolul etilic iar acizii grași respectivi sunt transformați întrigliceride și abia apoi sunt introduși în fluxul sanguin și trimiși în organism. Avem, deci, un timp lung de absorbție și, mai ales, avem pierderi cantitative: o dată în urma absorbției din intestin, apoi la nivelul ficatului, unde pe parcursul separării alcoolului etilic au loc procese degradare oxidativă.

 

Așadar:

– Omega-3 ca TG sunt formă naturală și se absorb rapid și complet;

– Omega-3 ca EE se absorb doar parțial și trec mai întâi prin ficat pentru a fi transformați în TG. Timpul de absorbție este mult mai lung și cantitatea absorbită este mai mică, pentru că exista pierderi importante.

 

Concluzie: Este foarte important să știți în ce formă conține produsul acizii grași omega-3: TG sau EE. Acolo unde nu se precizează, foarte probabil este vorba de EE.

 

Am trecut la final o bibliografie cu studii științifice care susțin aceste afirmații.

Este bine cunoscut faptul că cea mai bună și consistentă sursă de ulei bogat în omega-3 este peștele oceanic sălbatic, care trăiește în apele reci arctice și care, din această cauză, este și foarte gras. Exemplele cele mai bune sunt anșoa, heringul, sardina, macroul, codul, tonul, somonul.

 

Foarte important: somonul de atlantic (Salmo salar) este specie protejată, adică în UE este strict limitat și controlat pescuitul industrial de somon. Pentru producția de uleiuri de pește din somon este folosit cel mai probabil pește de crescătorie, hrănit artificial, cu furaje vegetale.

Acesta este factorul de importanță maximă, pentru că tehnologia cu care lucrează pentru procesarea uleiului de pește, experiența și importanța sa la nivel mondial sunt definitorii pentru calitatea produselor.

 

Mercedes sau Volvo sunt branduri respectate peste tot în lume, simboluri și garanție pentru calitate, siguranță și confort.

 

La fel stau lucrurile și în ceea ce privește producția de uleiuri de pește bogate în omega-3.

 

Există producători cu experiență de peste 180 de ani, cu tehnologie de cel mai înalt nivel, recunoscuți și respectați la nivel mondial, atestați de organizații internaționale de profil cum este GOED (Global Organisation for EPA and DHA), organizație care impune standarde foarte severe de calitate și puritate pentru suplimente alimentare de tip uleiuri de pește îmbogățite în omega-3. Pe site-ul GOED (www.goedomega3.com) sunt listați cei mai importanți și respectabili producători. Cine nu poate respecta nivelul calitativ impus de GOED nu poate fi membru. Vizitați acest site ca să fiți bine informați.

Bibliografie:

  1. Dyerberg J, Madsen P, Møller JM, Aardestrup I, Schmidt EB (2010) Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations.
  2. Lawson LD, Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Commun 1988;152:328–335.
  3. Beckermann B, Beneke M, Seitz I. Comparative bioavailability of eicosapentaenoic acid and docasahexaenoic acid from triglycerides, free fatty acids and ethyl esters în volunteers. Arzneimittelforschung 1990;40:700–704. [German]