Sunt mai multi acizi grasi esentiali de tip omega – 3, iar dintre acestia acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA) sunt cei mai importanti si mai studiati in ultimii 25 de ani.
Pana in prezent au fost publicate mai mult de 33000 de studii stiintifice care au pus in evidenta faptul ca aportul de EPA si DHA in cantitati suficiente este foarte important pentru sanatatea generala si starea de bine a organismului. De exemplu:
- Aportul suficient de DHA si EPA sustine sanatatea si buna functionare a inimii, creierului, ochilor, vaselor de sange, articulatiilor, dar si reglarea multor procese fiziologice in organism.
- Aportul suficient de DHA si EPA reduce riscul nasterilor inainte de termen
- Aportul suficient de DHA este important pentru formarea si dezvoltarea sarcinii si in special a creierului fatului.
- Cea mai mare cantitate de DHA se gaseste in creier si in retina.
Simptomele deficientei de acizi grasi esentiali omega-3
Statisticile medicale recente arata ca peste 90% din populatie nu beneficiaza de un aport suficient de acizi grasi esentiali omega-3 in dieta zilnica.
Simptomele deficientei in acesti nutrienti sunt deseori confundate cu manifestarile clinice ale altor carente nutritive sau afectiuni. Semnele si simptomele pe care organismul le transmite cand nu primeste suficienti acizi grasi omega-3 sunt
- oboseala accentuata;
- lipsa de concentrare;
- ochi uscati;
- rezistenta fizica scazuta;
- dureri articulare
Specialistii in medicina si nutritie sant unanim de acord ca:
- pentru a putea influenta buna functionare a inimii este nevoie de un aport zilnic de minim de 250 mg EPA si DHA impreuna;
- pentru a influenta buna functionare a creierului, ochilor si pentru buna dezvoltare a sarcinii, este nevoie de un aport zilnic de minim 250 mg DHA;
- aportul sub aceste valori nu genereaza efecte concrete.
Foarte important: pentru o absorbtie rapida si totala, EPA si DHA trebuie sa fie prezenti in forma lor naturala de trigliceride (TG). Formele artificiale de esteri etilici (EE) se absorb greu si cu randament slab de 20-40% din cantitatea administrata. (1)
Bibliografie:
- A Comparison of Synthetic Ethyl Ester Form Fish Oil vs. Natural Triglyceride Form Douglas MacKay, ND